• Română

Rolul producătorului de furaj în împiedicarea răspândirii gripei aviare

Apariția gripei aviare la sfârșitul lunii Ianuarie 2023 pe platforma avicolă de la Codlea județul Brașov a venit ca un duș rece pentru avicultura românească parcă, dorind să ne avertizeze și să ne amintească în același timp că acest virus nu are granițe. După o perioadă destul de activă la nivel European în ceea ce privește focarele depistate în UE (Franța, Ungaria, Italia, etc), gripa aviară s-a instalat temporar și în centrul țării, la Brașov. Pe lângă impactul financiar semnificativ avut asupra fermelor implicate a reprezentat și un nou test atât pentru fermierii implicați (direct sau indirect) cât și pentru autorități, furnizori, clienți, parteneri, etc.

În ceea ce ne privește pe noi, UBM Feed Romania – în calitate de producător furaje, apariția focarului pe o platformă avicolă atât de importanta la nivel național din perspectiva efectivelor de păsări din regiune, a reprezentat o provocare, din care am constat că procedurile specifice ce le avem implementate au funcționat cu succes. Ca și o coincidență, aceste proceduri au fost verificate în luna Noiembrie 2022 și de către auditul DG Sante al Comisiei Europene ce a vizitat fabrica UBM Feed Romania. Producția realizată în 2022 ce a depășit 130.000 to furaj livrat către partenerii noștri aduce și o uriașă responsabilitate în ceea ce privește atât calitatea produselor noastre cât securitatea lor din punct de vedere sanitar-veterinar.

Confirmarea virusului la sfârșitul lunii Ianuarie a impus aplicarea unor măsuri excepționale de biosecuritate la fabrica din Sânpaul, județul Mureș astfel încât, noi ca și producător de furaje, să nu devenim un vector de transmisie al acestui virus.

Unitatea nostră de producție beneficiează de un flux de fabricație complet închis și are un proces tehnologic de fabricație complex în mai multe etape, extrem de importante și cu un impact semnificativ asupra calității și securității produsului finit, proces care justifică performanțele excepționale obținute în creșterea animalelor furajate cu produsele noastre.

sistem de dozare microcomponenți

Din aceste procese tehnologice amintesc doar 2: sterilizarea și expandarea produsului – etape în procesul de producție ce garantează o siguranță suplimentară din punct de vedere al biosecurității a produsului finit. Sterilizarea este realizată cu Hyginezer și are rolul de a dezactiva/distruge microorganismele nedorite prin tratament termic iar expandarea are rolul de a îmbunătății calitatea furajelor printr-o mai bună digestibilitate a acestora iar în timpul procesului de expandare – fiind un tratament termic, duce la distrugerea agenților patogeni ajutând la obținerea unor furaje mai sigure pentru animale.

tratare termică – tub igienizator

Pe lângă măsurile uzuale de biosecuritate ce le avem implementate, din care amintesc: dezinfectarea tuturor mașinilor ce intră în incinta de producție atât prin dezinfectorul rutier cât și prin poarta de dezinfecție, echipamente de protecție de unică folosință pentru conducătorii auto, dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei etc., am aplicat suplimentar măsuri excepționale astfel încât riscul de răspândire a virusului să fie unul spre 0.
Prima măsură luată de către noi a fost ca mașinile care veneau din zona de risc să nu fie acceptate în incinta unității de producție (inclusiv parcare).
Pentru mașinile de transport furaj care veneau din zona de supraveghere a fost implementat un protocol special de igienizare în 3 etape:

  • Etapa 1: mașina de transport se oprește (fără excepții) la o spălătorie de camioane din județul Mureș cu care a fost încheiat un contract de prestări serviciii, pentru a fi spălată.
  • Etapa 2: mașina spălată ajunge în parcarea exterioară a unității de producție (zonă special amenajată) unde se aplică dezinfectarea cu atomizorul;
  • Etapa 3: mașina intră în fabrică după ce trece prin dezinfectorul rutier și poarta de dezinfectie.

dezinfecția mașinilor în perioada gripei aviare

protecție maximă de igienă la încărcare

Tot in contextul limitării riscului de propagare a virusului, conducerea UBM Feed Romania a sistat accesul oricăror vizitatori în incinta fabricii, reducând la minimum interacțiunea cu persoane din afara organizației. Desemenea, tot in acest scop, vizitele la ferme ale colegilor din echipa de consultanți au fost sistate pe perioada activă a focarului de boala.


Conform statisticilor la nivel european, în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022 în Europa au fost detectate aproximativ 2500 de focare ce au dus la sacrificarea a cca 50 de milioane păsări.

Pe viitor, indiferent unde și dacă vor mai apărea cazuri confirmate de gripă aviară și/sau pesta porcină africană – pentru sectorul porcinelor, în calitate de membru al echipei de Management al UBM Feed Romania, asigurăm pe toți fermierii din România că fabrica noastră de furaje va depune în continuare toate eforturile necesare astfel încât sa fie un garant al biosecurității fermelor din punct de vedere al furajelor.


Cristian Tudose Director Comercial, UBM Feed Romania